Fíky jsou plodem ze stromu, nebo keře, který se nazývá Fíkovník smokvoň. Strom může dorůstat výšky až deseti metrů. Je původem z Asie, kde stále ještě rostou fíkovníky planě. Strom je velmi stará kulturní rostlina. První záznamy o pěstování fíkovníku se datují již do období okolo tří tisíc let před naším letopočtem. Po sklizni se většinou plody fíkovníku suší, a obsah cukru ve fících zajištuje jejich dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření.
Co fíky obsahují
Fíky jsou především zdrojem:
ü vitamínů E, B6, B1 a B2
ü draslíku
ü vápníku
ü hořčíku
ü železa
ü zinku
ü mědi
ü manganu
ü vlákniny
Léčivé účinky fíků
Kombinace obsažených látek činí z fíků zdraví velmi prospěšné ovoce, které zahání hlad a chuť na sladké. Navíc jsou fíky prospěšné našemu tělu tím, že:
ü posilují nervy
ü napomáhají při dietách
ü podporují soustředění
ü pomáhají při únavě
ü tlumí bolesti při menstruaci
ü pomáhají při redukci hmotnosti
ü zmírňují nervové vypětí
ü podporují střevní mikroflóru
ü napomáhají při zažívacích problémech
ü jako okamžitý zdroj energie
ü působí blahodárně při nachlazení, kašli a bronchitidě
ü napomáhají odkašlávání
ü čistí ledviny a močové cesty
ü působí mírně močopudně
ü jako prevence proti ledvinovým kamenům
V dřívějších dobách se z fíkovníku smokvoně používaly listy a kůra. Ty se používaly pro léčebné účely. Vyráběly se z nich různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží. Dnes se v léčitelství používají běžně už jen plody fíkovníku, a to jak čerstvé, tak i sušené.
Vaříme z fíků
ü Fíky jsou zdravou náhražkou většiny sladkostí. Jejich vlastností a složení skvěle využijeme při přípravě nejrůznějších nápojů a pokrmů.
ü Vyrábí se z nich džusy, sirupy, marmelády, džemy a sladkosti.
ü Fíky lze také použít pro přípravu ovocných koláčů a moučníků.
ü Na jihu Evropy se fíky používají jako součást omáček k masovým pokrmům, například při pečení a nadívání masa.